Leefplezier

Bij Bloezem draait zorg niet alleen om medische ondersteuning, maar vooral om leefplezier. Door dichtbij de belevingswereld van onze bewoners te komen, maken we écht contact. Eerst luisteren, een band opbouwen, en pas daarna kijken naar de zorgbehoeften. Want zorg moet passen bij iemands leven, en niet andersom.

Leefplezier is onze manier om het leven van onze bewoners zo waardevol mogelijk te maken. Het is geen abstracte visie, maar een concrete aanpak, gebaseerd op wetenschappelijke inzichten van de Leyden Academy. Met de Leefplezier-methodiek richten we ons op wat voor elke bewoner persoonlijk van betekenis is. Dit vertalen we naar de dagelijkse praktijk in onze woonhuizen.

Wat is leefplezier?

Leefplezier zit in kleine dingen, zoals een betekenisvol moment of een fijn gesprek. Het begint bij oprechte belangstelling voor onze bewoners: wie ben jij? Wat maakt jou blij? Wat zijn je normen en waarden? Door bewoners dagelijks dit soort vragen te stellen en écht te luisteren, creëren we een basis voor een leven waarin ze zichzelf kunnen zijn. Leefplezier gaat veel verder dan de zorg voor een mensenleven. Het geeft kleur aan het leven, elke dag opnieuw.

Dat kan betekenen dat we samen kleding uitzoeken voor een bewoner die er graag verzorgd uitziet, of dat we iemands diepgekoesterde wens in vervulling laten gaan. We gaan altijd op zoek naar wat voor iemand belangrijk is. Dit leggen we vast in een Leefplezier-plan, dat we samen met de bewoner en zijn of haar familie opstellen.

De vijf domeinen van leefplezier

Om leefplezier tastbaar te maken, werken we met vijf domeinen. Elk domein richt zich op een belangrijk aspect van het dagelijks leven en draagt bij aan het leefplezier van onze bewoners.

  1. Actief zijn en jezelf redden
    Wat doet een bewoner graag? Misschien houdt iemand van lezen, of creatief zijn met de schilderskwast. Wat kan een bewoner zelf en waarbij kunnen wij helpen? Misschien lukt een broodje smeren bijvoorbeeld niet meer, maar gaat zelf eten nog wel goed. We stimuleren bewoners actief te blijven binnen hun eigen mogelijkheden, met activiteiten die passen bij hun eigen interesses. Dit kan variëren van praten over interessante nieuwsartikelen tot een museumbezoek.
  2. Je gezond voelen
    Gezondheid gaat verder dan je lichamelijk gezond voelen. Juist ook het mentale en sociale welzijn zijn belangrijk. Samen kijken we daarom wat bijdraagt aan iemands gevoel van gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan beweging, voeding, relaties, slaap en ontspanning. Voor iedere bewoner leggen we de accenten daar waar hij of zij zich goed bij voelt. Zo creëren we een veilige, gezonde basis.
  3. Jezelf zijn en relaties onderhouden
    Wat maakt jou wie je bent? We vinden het belangrijk dat een bewoner zichzelf kan zijn. Dat is niet altijd makkelijk, wanneer je steeds meer zorgafhankelijk wordt. Het is dan extra belangrijk dat een ander oprechte aandacht voor je heeft en jou de ruimte geeft te zijn wie je bent. Juist wanneer je wereld kleiner wordt, omdat vertrouwde mensen wegvallen of omdat je zelf minder kan ondernemen, zijn sociale contacten erg belangrijk. Maar naarmate je ouder wordt, neemt je netwerk meestal af. Het aangaan van nieuwe contacten vraagt energie en lef. Soms heb je daar hulp bij nodig. In onze woonhuizen bieden we die graag.
  4. Genieten van eten en drinken
    We eten en drinken meerdere keren per dag. Dit zijn uitgelezen momenten om rekening te houden met de persoonlijke wensen en voorkeuren van onze bewoners. Want thuis bepaal je ook wanneer je eet en drinkt en hoe: aan tafel, op de bank of buitenshuis. We geven onze bewoners zo veel mogelijk regie bij de eetmomenten en alles wat daarmee te maken heeft. Zodat eten en drinken momenten van plezier en verbinding zijn.
  5. Wonen, rusten en slapen

Weten wanneer een bewoner zich thuis voelt en waar hij of zij plezier uit put, dat vinden we heel belangrijk. Het vormt het uitgangspunt voor onze zorg. Het kunnen persoonlijke spullen zijn, of een hobby. Een huisdier, of de dingen doen zoals je dat thuis deed. We zorgen voor een woonomgeving die zich aanpast aan jouw wensen. Dat zorgt niet alleen voor woonplezier, maar is ook een voorwaarde om echt tot rust te kunnen komen. Hoe doe jij dat het liefste? In bed, na een glas warme melk? ‘s Middags even wegdommelen in die ene luie stoel? Ook hierin houden we zoveel mogelijk rekening met ieders persoonlijke wensen.

Zo maken wij het verschil

Bij Bloezem nemen we de tijd om bewoners écht te leren kennen. Met betrokken zorg, zonder haast en met oprechte aandacht, maken wij het verschil. We leggen de nadruk op wat iemand gelukkig maakt, en niet alleen op wat iemand nodig heeft. Zo zorgen we dat bewoners niet alleen zorg krijgen, maar ook genieten van het leven – hoe klein of groot dat geluksmoment ook is.

De wetenschap achter leefplezier

Onze aanpak gericht op leefplezier heeft een wetenschappelijke basis en is ontwikkeld door de Leyden Academy. Dit is een academisch kennisinstituut dat zich met onderzoek, onderwijs en ontwikkeling richt op het verbeteren van de kwaliteit van leven voor ouderen. De leefplezier-methodiek is ontwikkeld om deze missie praktisch toepasbaar te maken. Bij Bloezem hebben we deze benadering meteen volledig omarmd, omdat het zo mooi past bij wat wij belangrijk vinden: de kwaliteit van leven van bewoners verbeteren door hen écht te leren kennen en hun persoonlijke behoeften en verlangens als uitgangspunt te nemen.

Zien hoe wij leefplezier in de praktijk brengen?

Neem contact op voor een persoonlijke kennismaking of rondleiding in een van onze woonlocaties.

Woonlocaties

Interesse in wonen bij Bloezem Woonzorg?

Wij helpen u graag met persoonlijk advies. Want elk mens is uniek en iedere situatie vraagt een andere aanpak.